TeamSwift

Home of the Suzuki mini-compacts ! Your Home for all things Suzuki Swift, Geo Metro, Holden Barina, Chevy Sprint, Pontiac Firefly, and Suzuki Cultus. TeamSwift is a technical performance oriented community!
It is currently Tue Nov 21, 2017 8:09 am

Underbody braces, turbos and more!

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri May 08, 2009 1:41 pm 
Offline

Joined: Sat May 10, 2008 9:15 pm
Posts: 6
I've finished rebuilding the 4 Cylinder G13B engine in my 97 Geo Metro, but have another issues that I can't seem to narrow down.

I'm currently running a rebuild head and rebuit block that included boring the cylinders, new pistons and rings, gaskets etc.

The car runs great, back up to getting around 38 mpg (city/hwy combo). When the car first starts no issues, no smoke. After it has run enough to reach normal operating temps it continues to run clean when the rps are aprox 2000 or better. After I come to a stop and let the engine back down to idle speed when I start to move again I will get a puff of smoke. I will sometimes get this when shifting to 2nd, if I let the engine speed drop to low. I'm guessing on the rpms since this car does not have a tac.

The engine runs strong, but in any case I will do a compression test and at the same time check the plugs to see if this is across all cylinders, or just one or two.

As I progress into the trouble shooting, anyone have any similar issues? Someone mentions the Oil Check Valve, but I don't know enough about it's function to see if that is a concern or not.

Thanks for reading and any help that you might have.

Doug


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun May 17, 2009 9:53 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Apr 27, 2008 10:28 am
Posts: 290
Location: McCall, Idaho (Native: So Cal)
Just thought I'd mention that my oil puff was a bad PCV valve. From what I read in Chilton there is an oil pump Pin installed between the pump and the block and the Relief Valve/spring/retainer/retainer ring assembly that installs from under the pump.

Assuming the rings gaps were off set on the rebuild, personally... I'd give it 750-1000 miles or more to wear in.

_________________
Have fun,
Bad Bent
'91 Metro, rescued from trip to junk yard. SuzukiRD Underpulley & Header. 3Tech 9mm plug wires & 218/350 cam +10 gear, Bosch Plat. +4s, FlameThrowerII, synthetic fluids. K&N, Optima, Catco, Jones glasspack, & KYB struts. Vortekx Generators, Air dam, 7mm ground system, Ram Air. No TBI bridge. No A/C - roof scoop works.
'96 Metro - The Wife's car: SuzukiRD Underpulley, 3Tech econo cam +10 gear, K&N, KYB, Bosch, Syn. & grounded. No TBI bridge.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun May 17, 2009 10:17 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Apr 08, 2008 9:08 pm
Posts: 1254
Location: Ashtabula, Ohio
I agree! Let that engine break in. It takes time and change the oil after 500 miles, then again in 1000 miles.

_________________
Image
  • EcoMudder - Geo Metro Mudder
  • Project page
  • Build Video
  • 1991 4 Door Truck Conversion
  • Modified Suzuki 1.0L Engine
  • High Stall 3200 RPM Converter
  • Auto Trans with Welded Differential
  • Custom Exhaust and Intake System
  • 6" Suspension Lift & Weight Reduction
  • 27" Kenda Executioner 6 Ply ATV tires


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group