TeamSwift
http://www.teamswift.net/

putting a turbo instrument cluster in a non-turbo mk1
http://www.teamswift.net/viewtopic.php?f=31&t=21587
Page 1 of 1

Author:  tmc [ Thu Feb 09, 2006 11:00 am ]
Post subject:  putting a turbo instrument cluster in a non-turbo mk1

will a turbo mk1 instument cluster work in a non turbo mk1 do i have to rewire it or will it just plug in and will the tach work.

Author:  DDragon [ Thu Feb 09, 2006 9:24 pm ]
Post subject: 

I have a non turbo 87 with the tach cluster stock. I don't know if it needs any extra items or not.

Author:  tbirdscott [ Fri Feb 10, 2006 12:18 am ]
Post subject: 

The dash in my 87 turbo and 88 n/a are identical (didnt notice if the n/a has provisions for a 'turbo' light) both have functioning tachs so i'm gonna say they'll work....

Author:  derrick719 [ Wed Feb 22, 2006 9:51 pm ]
Post subject: 

i bought my sprint with a gauge cluster that has no tack. and i bought one with a tack from a nother sprint and it dident work i had to get the wiring harness from under the dash of the junk yard car. but that could just be becuase mone is an automoatic. so if it douse not work get the wiring harness.

Author:  jaguar,vettes&sprints [ Wed Feb 22, 2006 10:46 pm ]
Post subject: 

No it won't go
I just did a turbo into a non turbo car & There are differents
in the wiring
close but no you'll have to get a wiring harness diagram and harness it will fit in the hole & the speedo will work but there is subdude
diffrents

Are you looking for a non turbo cluster witha tach ??

Author:  tmc [ Thu Feb 23, 2006 11:26 am ]
Post subject: 

will i have a turbo dash sitting in my shop and i was thinging if i could make it work i would if i have to change the wiring i will. i put it in and all the plugs fit in but nothing worked. the reason i want the turbo bash is because the car is slowly going to become a turbo or supercharger car thats really the only reason and a tach would be nice

Author:  jaguar,vettes&sprints [ Thu Feb 23, 2006 12:05 pm ]
Post subject: 

If your not going to use the top part for the dash(the pad)
Extremrider is looking for one
...........................JVS

Author:  Aamp [ Fri Mar 03, 2006 10:26 pm ]
Post subject: 

I put a turbo cluster from a MK1 Forsa with tach in my 1987 NA, automatic, 3cyl. Pontiac Firefly and got it to work. The connectors are the same, but the wiring is completely different. I took a wild guess and a leap of fate and began splicing and connecting the wires to the corresponding colours; red to red, blue to blue, black to black, etc (I left my original connector in tact, I did not cut it,, but had the receiving end from a junkyard car which I cut incase it wouldn't work). I also had to re-route the speedo cable to accomodate the offset speedo on the turbo cluster; the holes were already in the firewall 8) .

When all the wires were connected, I had 2 extra on the turbo cluster that mine didn't have. Naturally, the tach did not function at first, but I soon discovered that one of the extra wires was for the tach and had to be run through the firewall to the coil; like you would with an aftermarket tach.

The new dash cluster did everything my old dash cluster did with the addition of a tach :) . I was left with only 1 extra wire left over which I didn't bother connecting to anything. I think it has something to do with either the "CHECK ENGINE" or "TURBO" light but my old dash cluster didn't have either of those.

If this is what you are planning on doing, I could reproduce my crude wiring diagram for you providing that your car is the same as mine in terms of this.

Author:  tmc [ Sat Mar 04, 2006 9:11 am ]
Post subject: 

that would be great to have a diagram thanks

Author:  Aamp [ Sun Mar 05, 2006 12:53 am ]
Post subject: 

Okay! Here we go!

Image

Image

Image

Image

Here are the PINOUTS :D

Image

Image

Only problem I really had is I became confused with the pinouts for 15 and 18 on the second diagram. You have a 50% chance on getting them right on the first try if you decide to guess. Grey with Black has something to do with the ECU sending a signal to the turbo/upshift lights. I had no use for this wire on my car as it is NA automatic :lol: .

I am not sure what the Grey with Yellow wire does, but it is present on both dash clusters. The brown wire which is not present on the non-turbo model's dash cluster has to be extended and directed through the firewall to the bottom terminal of the coil (brown wire also). This operates the tachometer.

Here is the Instrument panel warning light circuit diagram fro Sprint models from the Haynes Manual:

Image

This mehtod proved to be successful for me but may not work for you. Please, try this at your own risk. I believe my information is as accurate as I could make it although it has been over 8 months since I did this to my own car.

Best regards,
-Trev.

Author:  GTIRAGTOP [ Sun Mar 05, 2006 1:11 am ]
Post subject: 

wowza i dont own a mk1 but ill give ya a kp for that very nice write up

Author:  Aamp [ Sun Mar 05, 2006 1:20 am ]
Post subject: 

Hey thanks GTIRAGTOP :D

I try to help when I think I can. I know I'll get it back when I'm in need.

Author:  Aamp [ Sun Mar 05, 2006 9:06 pm ]
Post subject: 

I took my dash cluster out again to clarify the pinouts for #15 and #18 (I am becoming fairly efficient at doing so) and here is the revised diagram with photos to back it up. The photos also give you the view point to which I based the diagrams.

Image

Image

Enjoy!
-Trev

Author:  tmc [ Mon Mar 06, 2006 3:27 pm ]
Post subject: 

thanks it all works perfect know and looks alot better i had the grey and yellow wire in both 15 and 18 and it didnt make a difference on how the car ran so where it is know is where i guess it will stay i think its in 18 not sure thanks for all the great diagram and everything.

Author:  jaguar,vettes&sprints [ Mon Mar 06, 2006 6:55 pm ]
Post subject: 

Great post Trev KP for ya

I just went the other way i put a turbo in a nonturbo car
just before i found Teamswift

I left both wiriing harnesses
in my Mk1 just incase the turbo didn't work
but the turbo is great
just going to leave both wiring in

good job trev if i was a (mod) I'd make your post a sticky

Author:  jeffm [ Sun Apr 09, 2006 5:16 pm ]
Post subject: 

I want to thank you Aamp for the detailed info.
Works great! :D
I bought a dash from a turbo sprint some time ago and tried just plugging it in, but found out that didn't work. I haven't had the time to figure it out, but with you help it was very easy.

Thanks again.

Author:  Aamp [ Fri Apr 14, 2006 11:33 pm ]
Post subject: 

That's what it's all about :) Your thanks is greatly appreciated. Thank you for letting me know it all works!

Author:  bigbear1969 [ Mon Jul 09, 2007 9:35 pm ]
Post subject: 

Nice work aamp. just the info I was looking for.

Page 1 of 1 All times are UTC - 5 hours
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/